Taika taistelee- C.Can You Wish

Dalmiksista testattiin Vinni 7v (OP Wienerwalssi), ja Capo 4v (C.I am the Boss), molemmat hyväksytyn tuloksen kera. Molemmilla toimintakyky miinuksella, kuten "helppokäyttöis" -dalmiksella usein on. Hermorakenteet kunnossa, hieman pehmeitä ovat, ystävällisiä ja luokseenpäästäviä,  aavistuksen pidättyväisiä. (tämä taisi olla yleisin kaikilla testatuilla dalmiksilla). Vinni kyllä arkielämäsää toimii enemmän kuin tuo -2 antaa ymmärtää, mutta näillä mennään. Capolla meni odotusten mukaan eli terävyys ja puolustushalu kohdallaan +3, isänsä poika.
Jalostuksessa on meillä pyrkimys helppoon dalmikseen, muttei kuitenkaan labradorimaiseen pehmeyteen. Dalmiksen alkuperäinen tehtävä on jossain määrin ollut vartiointikin, joten siinä edelleen on näkyvissä aavistus pidättyväisyyttä ja puolustushalua. Mutta miten saada toimintakyky alemmas, ilman että rohkeus katoaa, on kasvatustyössä suuri haaste. Arka ja pidättyväinen kun ovat KAKSI TÄYSIN ERI ASIAA.
Dalmis jolla toimintakyky on +2, ei liene se helpoin kotikoira ja  +3 lienee mahdoton yhtälö.
Minulla on ollut sakemanni +3 toimintakyvyltään, heh. Talossa ei ollut yhtään ehjää seinää, mutta Mero oli muiltakin osin ikimuistettava

Vinni kelkalla- OP Wienerwalssi

Cairneista testattiin Taika 4v (C. Can You Wish) ja Mimma 2v (R.Lady and the Tramp), molemmat saivat näköisensä testituloksen. Taika veti korkeammat pisteet, koska sillä on enemmän taistelutahtoa ja puolustushalua, mutta hylsy tuli laukausalttiuden vuoksi, mikä ei yllättänyt. Mimmalla ei mennyt tassu suuhun millään osa-alueella, mutta ihan sitä viimeistä saalistavan terrierin rutistusta jäin kaipaamaan.  Hermorakenteet molemmilla hieman pehmeät, temperamentit vilkkaat eli suht kohdallaan nuo osa-alueet. Rohkeusosastolla edelleen työnsaraa eli reipasta taistelutahtoa ja puolustushalukkuutta pitää löytyä näiden narttujen sulhasilta.
Miten näillä sitten jalostaa rotua eteenpäin, jotta luonteet pysyvät kivoina vaan ei liian pehmeinä tahi muuttuvat liian teräviksi eli ärhäköiksi? Tässä on kasvattajalla haastetta kerrassaan, kun koiran pitää olla lisäksi terve ja kaunis.
Cairn on alunperin metsästyskoira ja vaikka se nykyään hoitaa seurakoiran virkaa  ei luonteen kuulu olla klassisen seurakoiran luonne; terrieritemperamentin pitää näkyä ja kuulua!!

Kaikki luonnetestitulokset päivitetään kokonaisuudessaan palveluskoiraliiton sivuille. Tuonne
Facebook ryhmään voi kukin omistaja näpytellä koiransa pisteet osa-alueittan. Videoimme muutaman koiran testin, laitan Facebookin heti Kun Heidi purkaa videon, tämän viikon kuluessa kaiketi kuitenkin.

Äiti-tytär-tapaaminen "Vinni & Vanni" = OP Winerwalssi & Coastal Ice Ice Baby. Vanni menee testiin ensi syksynä, nyt osui juoksuaika testiviikolle.