Koska dalmatiankoirissa esiintyy jonkun verran kuuroutta, joko molempien korvien tai toisen korvan, niin on hyvä testauttaa pennut. Kuuro pentu on helppo huomata, jo 3-4 viikon ikäisenä, mutta toispuoleisesti kuulevia pentuja ei voi ihminen paikantaa ilman tieteen apukeinoja.

Täys- ja toispuoleinen kuurous liittyy dalmiksen väritykseen joten sitä ei voi jalostamalla saada koskaan pois rodusta. Mutta tutkimusten mukaan täyskuurous vähenee kun jalostuksessa suositaan molemmin puolin kuulevia koiria. Tiedä häntä, mutta me testaamme nykyään kaikki pentumme.

Toispuoleisesti kuuleva dalmis on ihan yhtä hyvä koira kuin täyskuuleva, meidän vanhemmista koirista ei ketään ole testattu ja varmasti on joukkoon mahtunut puolikuuleviakin, mutta ei niitä ole kukaan huomannut. Koska koira on sama ja sillä on yhtä laadukas elämä, ovat myös toispuoleisesti kuulevat pennut meille ihan yhtä arvokkaita kuin täyskuulevat. Mutta jalostuksessa suosimme täyskuulevia, sillä jos jotenkin voimme vaikuttaa kuurojen pentujen vähenemiseen, niin tämä on ainoa tapa,

Meillä on nyt testattu H- I- J-pennut, eivätkä ne ole mitenkään reagoineet tapahtumaan, vaan ovat ihan samanlaisia kuin ne aiemmat pentueet, joita emme ole testanneet. Kokemusteni perusteella pennut eivät mitenkään stressaannu automatkasta, lääkärintarkastuksesta ja BAER-testistä. Mutta joidenkin kasvattajien mielestä testi on pennuille niin kova rasite, etteivät sitä koe tarpeelliseksi. Mutta pitäähän pennut joka tapauksessa kiikuttaa eläinlääkärintarkastukseen, eikö? (kaikilla ei ole mahdollisuutta saada lääkäriä kotikäynnille) Oli miten oli, niin Dalmatiankoirat ry pitää testiä tarpeellisena ja tukee sitä niin, että kasvattaja saa pienen korvauksen yhdistykseltä kunhan toimittaa kuulotodistukset ja maksukuitin. Kuuden pennun testaus ja eläinlääkärintarkastus maksoi 299,10 euroa (Lohjan pieneläinklinikka) ja bensat päälle, eli 350 euron arvoinen keikka tällä kertaa.

Metodin nimi on BAER-testi, jossa eläimen kuulo tutkitaan elektrodiagnostisesti mittaamalla herätevastepotentiaalit 80dB äänistimulukseen. (suora lainaus testitodistuksesta).

Eläin pitää tutkimusta varten rauhoittaa lievästi, jotta sondit saadaan kivuttomasti nahan alle. Näistä kuvista voi katsoa, että mistä tässä on kysymys. Filmitähtinä Jubiluem,  J'Alouette ja Jagazza.Ensin tutkitaan mikrosiru

1639399.jpg

Sitten otetaan rauhoittavat unet

1639401.jpg1639403.jpg

Jagazza unessa sondit päässä

1639405.jpg

Jagazzan hieno kuulokäyrä

1639409.jpg1639404.jpgJ'Alouette tutkimuksessa

1639411.jpgJ'alouetten kuulokäyrä, hieman erilainen kuin toisella, mutta oikein hieno käyrä tämäkin. Mikäli koira ei kuule, näytölle tulee suora vaakaviiva. Tällä kertaa emme nähneet sellaista, joten en saanut mallikuvaa. Mutta parempi näin!!

Niin, meidän kaikki kuusi pentua olivat molemmin puolin kuulevia eli BAER +/+ tuloksen koiria!!

All puppies bi-lateral +/+ !!!!